WERKEN IN GRIEKENLAND

Algemeen
Voor degene die werk wil gaan zoeken in Griekenland is het goed om enigszins voorbereid te zijn op wat hem/haar te wachten staat. De Griekse arbeidsmarkt is niet gelijk aan de Nederlandse. Zo verschijnen de meeste vacatures nooit in de krant. Werkgevers vragen liever eerst in hun directe omgeving of iemand een geschikte kandidaat weet. Veel gaat dus 'via-via'. Vandaar dat het zo belangrijk is om contacten te hebben.

Wat doen andere buitenlanders in Griekenland?
Zoals waarschijnlijk het meest voor de hand ligt werken de meeste buitenlanders in het toerisme: ze organiseren vakanties naar Griekenland of ze organiseren ter plaatse wandeltochten, fietstochten, jeepsafari's, creatieve workshops of yoga-lessen. Anderen verhuren appartementen of ze runnen een (strand)bar of internet-cafe, restaurant, supermarkt of souvenirwinkel.
Andere buitenlanders zijn in de huizenmarkt gestapt en hebben een makelaarskantoor of ze begeleiden andere nieuwkomers die een huis willen bouwen in Griekenland en nemen bij afwezigheid de zaken waar.
Voor wie een creatief beroep heeft, zoals schrijver, dichter, schilder of beeldhouwer, is de Griekse natuur en historie bij uitstek geschikt als inspiratiebron. Dit biedt mogelijkheden om je als zelfstandige te vestigen of als freelancer vanuit huis te werken. Ook het beroep van tolk/vertaler biedt mogelijkheden om je als zelfstandige te vestigen.
Dankzij internet is het tegenwoordig een stuk eenvoudiger geworden om vanaf een afgelegen eiland contacten te leggen en je produkten of diensten aan te bieden.

Een Grieks salaris
De salarissen zijn niet van eenzelfde niveau als wat je in Nederland gewend bent.
Het minimum loon lag altijd rond de 600 euro. Een ervaren werknemer verdiende rond de 700 a 800 euro schoon per maand.
Met het nieuwste pakket bezuinigingsmaatregelen (februari 2012) worden echter de lonen in het bedrijfsleven met 22 % tot 30 % verlaagd. We moeten even kijken hoe dit gaat uitpakken maar het ziet ernaar uit dat een gemiddeld loon rond de 500 a 600 euro bruto komt te liggen.
Het minimumloon is verlaagd tot 390 euro netto per maand.
Veel seizoensjobs worden per uur -en zwart- uitbetaald. Een gemiddeld uurloon bedroeg 4 a 5 euro. Het is even afwachten of dit zo blijft of dat uurlonen ook verlaagd gaan worden.

Werkvergunning
Een werkvergunning aanvragen is officieel niet meer vereist voor inwoners van de Europese Unie. Mocht het toch, om wat voor reden dan ook, gevraagd worden door je werknemer, meld je dan bij de vreemdelingenpolitie. Hier zal men je vertellen welke documenten benodigd zijn. Soms maakt een medische keuring of rontgenfoto ook deel uit van de procedure.

Inschrijven als werkzoekende
Om je in te schrijven als werkzoekende meld je je bij het Griekse arbeidsbureau, de OAED (Organisation for Employment of Human Resources). Het OAED gaat dan zoeken naar een vacature. Ook organiseert het OAED nog weleens cursussen Grieks voor buitenlanders. Verder kun je er terecht voor informatie over de Europese subsidieprogramma's die er zijn voor het opzetten van een eigen onderneming. De website van het OAED is www.oaed.gr.

Ook kun je terecht bij EURES: het Europees portaal voor arbeidsmobiliteit, een online vacature systeem voor mensen die werk zoeken in een ander land binnen de Europese Unie. Kijk eens op de website van EURES: http://europa.eu.int/eures en zoek op vacatures binnen Griekenland.

Uitzendbureaus
Tot voor kort waren er geen particuliere uitzendbureaus in Griekenland. Inmiddels is de wet veranderd en komen er steeds meer bij. De meeste zijn gevestigd in Athene. We noemen er hier een paar:

ADECCO
Leof. Kifisias 56, 15125 Marousi, Athene
telefoon: 210-6930490 / 91
fax: 210-6919358
website: www.adecco.gr (alleen in het Grieks)

JOB CENTRES HELLAS
Leof. Kifisias 189, 15124 Marousi, Athene
telefoon: 210-6124300, fax: 210-6124202
website: www.jobcentres.gr (alleen in het Grieks)

MANPOWER TEAM
Xenofontos 9, 10557 Athene
telefoon: 210-3240200, fax: 210-3248644
e-mail: [email protected]

Vacatures zoeken op internet
Een uitgebreide website waarop veel grote bedrijven hun vacatures aanbieden is: www.skywalker (alleen in het Grieks). Een andere goede website, met job postings voor hoogopgeleiden en carriere-makers is www.justjobs.gr(in het Engels).

Op zoek naar seizoenswerk?
Maar vaak werkt het beter om zelf open sollicitaties te doen bij bedrijven waar je eventueel zou willen werken. Ben je op zoek naar werk in de horeca of in het toerisme? Stap dan binnen bij een restaurant of bar met de vraag of men iemand nodig heeft.
Het gaat hier gewoonlijk om seizoenswerk. Het seizoen loopt van april tot en met oktober. Maar soms gaat het alleen om de drukste maanden, juni t/m september.
Kijk niet vreemd op als de werkdagen lang blijken te zijn: 10 tot 12 uur is geen uitzondering. En ook is 7 dagen per week werken tijdens het hoogseizoen normaal.

Wie goed zoekt, komt ook op internet nog weleens vacatures tegen. Voorbeelden van job postings:
www.jobsabroad.com/Greece.cfm
www.expatriates.com/classifieds/greece/jobs.

En vraag vooral veel rond in je omgeving of mensen iets voor je weten. Vaak lukt het wel 'via-via'. Een andere methode is om de advertenties in de lokale kranten in de gaten te houden.

Au-pair in Griekenland
Wil je graag als au-pair naar Griekenland? Kijk voor advertenties in de Engelstalige krant Athens News.
Ook kun je terecht bij Au Pair Bureau Nine Muses. Adres: 39 Thrakis Street, 17121 Nea Smirni, Athene. Telefoon: +30.210.9316588. Of kijk op hun website: www.ninemuses.gr.

Zelf een bedrijf opzetten
Wil je liever zelf een bedrijf opzetten? Veel mensen zouden graag een bar of internet-cafe willen runnen. Of een appartementencomplex willen beheren. Je kunt bij een makelaarskantoor vragen of er iets aangeboden wordt of in de kranten kijken voor advertenties. Enige waarschuwing is hier echter wel op zijn plaats. Als onwetende buitenlander heb je vaak geen idee van wat een reele vraag- prijs is. Ook heb je geen weet van de koop- en betalingsprocedure. Je hebt hier dan ook zeker begeleiding nodig van een betrouwbare advokaat en notaris. Laat je in ieder geval nooit verleiden tot het snel ondertekenen van een overeenkomst. Je zou niet de eerste zijn die daar later spijt van krijgt. Neem de tijd, onderzoek elk aanbod grondig en spreek er met anderen over, ook met lokale (buurt)bewoners. Zij weten vaak meer dan jij.

Een baan bij de Griekse overheid
Voor wie wil solliciteren naar een baan bij de Griekse overheid, is het goed om te weten dat hiervoor een certificaat vereist is waardoor je aantoont dat je de Griekse taal voldoende beheerst: het zogenaamde "Certificate of Attainment in Greek". Er zijn vier niveaus (A t/m D) en niveau D is vereist om in aanmerking te komen voor een functie bij de Griekse overheid. De examens worden eenmaal per jaar -in mei- georganiseerd en vanaf februari kun je je daarvoor inschrijven.
Voor meer informatie over de examens kun je terecht bij de Universiteit van Amsterdam, afdeling studie voor Nieuwgriekse taal en cultuur, website: www.nieuwgrieks.nl.
En in Griekenland bij het Greek Language Centre in Thessaloniki: 17, Karamouna Skra Square, telefoon: 28310-459101, website: www.greeklanguage.gr.

Puntensysteem bij de overheid
Wat verder belangrijk is, is dat het solliciteren naar een vacature in gezondheidszorg of onderwijs in Griekenland anders geregeld is dan in Nederland. De overheid voert namelijk een soort van puntensysteem waarbij men bonuspunten verzamelt op basis van onder andere gemaakte werkuren. Je solliciteert dus als arts, verpleegkundige of leerkracht bij de overheid en wordt je aangenomen, dan wordt je vervolgens de eerste jaren naar verschillende ziekenhuizen of scholen gestuurd. Hierbij wordt geen rekening gehouden met je woonplaats, dus dit kan de ene keer in Thessaloniki zijn en de volgende keer op Kreta. Pas wanneer je voldoende punten hebt verzameld en kunt aantonen dat je gebonden bent aan een bepaalde woonplaats omdat je daar een gezin hebt bijvoorbeeld, dan kun je in aanmerking komen voor een vacature in jouw buurt.


Woordenlijst
Wil je alvast een beetje bekend geraken met de Griekse begrippen die worden gebruikt, bijvoorbeeld om je te orienteren aan de hand van personeelsadvertenties of ter voorbereiding op een gesprek bij het Griekse arbeidsbureau?
Hier geven we je een overzicht van enkele veel voorkomende woorden.
De Griekse woorden worden slechts fonetisch weergegeven daar het helaas niet lukt om de Griekse tekens goed weer te geven.

ergasia, douleia - werk
i thesi - de functie
i agora ergasias - de arbeidsmarkt
i thesi ergasias - de personeelsvacature
i angelia anazitisis prosopikou - de personeelsadvertentie
diathesimi jia ergasia - werkzoekenden
zitounde sinergates - medewerkers gevraagd
i etairia - het bedrijf
o ipallilos, o sinergatis - de medewerker
to merokamato - het dagloon
o misthos - het (maand)salaris
dimosios ipallilos - ambtenaar
o ipevthinos - de verantwoordelijke functionaris
biografiko simeoma - curriculum vitae
plirous apascholisis - full-time
merikis apascholisis - part-time
polites / politries - verkopers / verkoopsters
ipallilo grafeiou - medewerker voor op kantoor
i ekpedevsi - de opleiding
epangelmatiki ekpedevsi - beroepsopleiding
epangelma - beroep, vak
apofietos - afgestudeerd
to ptixio - het (eind)diploma
aparaitita prosonda - vereiste eigenschappen
ilikia - leeftijd
ikanotita epikinonias - contactuele vaardigheden
pro-ipiresia - werkervaring
me kali gnosi anglikon - met goede kennis van de Engelse taal
H/Y, ilektronikos ipologistis - computer
plirofories - inlichtingen
til. epikinonias - telefoonnummer voor meer informatie
i endiaferomeni - de geinteresseerden


HOME
STUDEREN/STAGE LOPEN