VERHUIZEN
adverteren? mail ons 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Verhuizen van de inboedel naar Griekenland
Het is een hele rit naar Griekenland, zo'n 3000 kilometer. Heb je weinig spullen mee te nemen, dan kun je natuurlijk zelf met een bestelbusje naar je nieuwe woonplaats rijden. Maar heb je een behoorlijke inboedel te verhuizen, compleet met meubelen, dan is het waarschijnlijk handiger om dit aan een professioneel transportbedrijf over te laten. De spullen worden dan goed ingepakt met beschermend folie en op pallets geplaatst. Dit is ook belangrijk in verband met de verzekering.

Wil je je inboedel laten verhuizen naar Griekenland, begin dan zeker vier maanden van tevoren met het aanvragen van offertes bij diverse internationale verhuisbedrijven. Dan heb je ook ruim de tijd om deze met elkaar te vergelijken en een keuze te maken. Ook kan het verhuisbedrijf het transport van de inboedel eventueel tegelijk plannen met een ander transport naar dezelfde bestemming, zodat de uiteindelijke kosten lager uitvallen. Kies bij voorkeur voor een verhuisbedrijf dat ervaring heeft met transporten naar Griekenland. Zo'n bedrijf beschikt over eigen opslagplaatsen ter plekke, zij spreken de taal en kennen de weg. Transport naar Griekenland kan via zee naar Athene gaan, maar kan ook per vrachtwagen over de weg naar Athene of Thessaloniki. Daar worden de goederen overgeladen en naar de uiteindelijke bestemming -bijvoorbeeld een eiland- vervoerd. De prijs van het transport wordt berekend per kubieke meter.

Een verhuizing bestaat uit de volgende fasen:
- Het inpakken van de inboedel in verhuizen of -kisten. Deze worden meestal door het verhuisbedrijf aangeleverd. Kostbare goederen worden in noppenplastic verpakt. Het inpakken gebeurt bij voorkeur door personeel van het verhuisbedrijf. Dit voorkomt schade onderweg en is belangrijk voor de verzekering.
- Het inladen van dozen en meubelen in de verhuiswagen.
- Het transport, zoals we al zeiden gaat dit naar Griekenland meestal per zeecontainer.
- Het lossen, gebeurt door personeel van het verhuisbedrijf, eventueel met hulp van lokale verhuizers die de goederen weer vanaf de haven naar de woning vervoeren.
- Het uitpakken van de dozen in uw nieuwe woning doet u zelf.


Ga je met de auto/bestelbusje naar Griekenland, dan kun je het beste rijden via Duitsland-Zwitserland-Italie en daar vandaan een boot nemen naar Griekenland. Er zijn diverse veerdiensten die tussen Italie en Griekenland heen en weer varen. Deze vertrekken uit Venetie, Ancona, Bari of Brindisi en gaan naar Patras of Igoumenitsa.

De prijzen voor de overtocht zijn o.a. afhankelijk van: de afstand van de te varen route (vanuit Venetie ca. 29 uur, vanuit Bari ca. 10 uur), de grootte van het vervoermiddel (auto/bus/camper) en het seizoen (prijzen in hoogseizoen zijn veel hoger).

Kijk voor meer informatie bijvoorbeeld op de volgende websites:
www.ferries.gr
www.greekferries.gr
www.worldwideferries.nl

Checklist
We hebben geprobeerd hier zo goed mogelijk op een rijtje te zetten wat er allemaal dient te gebeuren als u naar Griekenland gaat emigreren.

  Te doen voor vertrek:
 • maak kopieen van paspoorten en rijbewijzen
 • regel een internationaal uittreksel uit het geboorteregister voorzien van apostille-stempel door de rechtbank en maak er een paar kopieen van
 • neem een voorraadje pasfoto's mee
 • laat eventueel diploma's en getuigschriften in het Grieks vertalen
 • regel (huur)woonruimte in Griekenland
 • bekijk of het beter is om de auto te verkopen (aan te raden) of deze mee te nemen naar Griekenland. In dat geval moet de registratie bij de RDW beeindigd worden
 • neem contact op met de ziekteverzekering, is deze ook in het buitenland geldig of moet er een aparte verzekering voor verblijf in het buitenland worden afgesloten (voor zolang je in Griekenland nog niet verzekerd bent)
 • neem contact op met het SVB als je je pensioenspremie vrijwillig wil gaan doorbetalen
 • heb je een werkloosheidsuitkering, vraag dan tijdig of het mogelijk is om deze voor bepaalde tijd mee te nemen
 • geef emigratie door aan de Belastingdienst
 • laat je uitschrijven uit het gemeenteregister
 • regel de verhuizing zelf of laat het regelen door een internationaal verhuisbedrijf
 • .
  Te doen na aankomst:
 • laat je inschrijven bij de gemeente met behulp van paspoort en uittreksel geboorteregister
 • ga langs bij het lokale politiekantoor of de vreemdelingendienst om een verblijfs- vergunning te regelen, met behulp van paspoort en twee pasfoto's
 • regel een Grieks belastingnummer bij het dichtstbijzijnde belastingkantoor, met behulp van paspoort en uittreksel uit het geboorteregister
 • heb je de auto uit Nederland meegenomen, meld deze dan binnen een maand aan bij het dichtst bijzijnde douanekantoor (zonder invoerrechten te betalen mag je zes maanden in Griekenland rondrijden, daarna dient officieel de auto het land te verlaten)
 • regel zonodig een particuliere ziektekostenverzekering bij een verzekeringskantoor.HOME
WINKELEN EN BOODSCHAPPEN DOEN