STUDEREN EN STAGE LOPEN IN GRIEKENLAND

Griekenland beschikt over 17 universiteiten, waarvan drie in Athene, twee in Thessaloniki en drie op Kreta. Een universitaire opleiding duurt doorgaans vier jaar. Voor technische opleidingen is het vijf jaar en voor de opleiding geneeskunde zes jaar. Het Griekse collegejaar begint half september en loopt tot half juli. Het wordt verdeeld in twee semesters.

Voor toegang tot een Griekse universiteit heb je nodig: VWO-diploma plus cijferlijst plus door middel van een taaltest dien je aan te tonen dat je de Griekse taal beheerst. Taaltests worden eenmaal per jaar -in mei- georganiseerd door het 'Greek Language Centre' in Thessaloniki. Voor toelating tot een universitaire studie is het certificaat op C-niveau vereist. Vanaf februari kun je je registreren voor deelname aan het examen. Neem voor meer informatie contact op met de afdeling studie voor Griekse taal en cultuur bij de Universiteit van Amsterdam, www.nieuwgrieks.nl of met het Greek Language Centre, adres: 17 Karamouna Skra Square, telefoon: 2310-459101, website: www.greeklanguage.gr.

Kijk eens op de website voor Europese Jongeren over studeren in Griekenland. Daarop vind je weer diverse relevante links over dit onderwerp.

Het Nederlands Instituut in Athene is opgericht ter bevordering van de samenwerking tussen Nederlandse en Griekse universiteiten. Ook hier kun je terecht voor informatie over studiebeurzen.

Bij het Nuffic kan men je informeren welke mogelijkheden er zijn om een studiebeurs te krijgen. Als student, als onderzoeker of als stagiair. Kijk op www.nuffic.nl/culturele verdragen.

www.beursopener.nl
www.wilweg.nl

Studeer je Nieuwgrieks, dan kun je via de Universiteit van Amsterdam als uitwisselings student terecht bij vier universiteiten in Griekenland. Te weten in Athene, Thessaloniki, op Kreta en in Ioannina. Ook worden er jaarlijks diverse beurzen ter beschikking gesteld. Voor meer informatie: www.nieuwgrieks.nl.

Op de Engelstalige website van het Griekse Ministerie van Onderwijs en Religie lees je meer over het Griekse schoolsysteem, internationale scholen, scholarships e.d.
Hier volgen een paar websites van Griekse universiteiten:

www.uoa.gr

De universiteit van Athene. Aan de universiteit van Athene worden ook Griekse taallessen voor buitenlanders gegeven: Teaching Modern Greek as a Foreign Language. Er zijn cursussen het hele jaar door (eind september tot en met mei), intensief (december tot en met mei) en zomercursussen (juni/juli). Kijk voor meer informatie op www.nglt.uoa.gr

www.auth.gr
De Aristoteles Universiteit van Thessaloniki

www.upatras.gr
De universiteit van Patras

www.philology.uoc.gr
De universiteit van Kreta, taalkundige faculteit

www.uoi.gr
De universiteit van Ioannina

www.aegean.gr
De Egeische universiteitEn hier volgen enkele mogelijkheden om de Griekse taal te leren bij een taalschool in Griekenland:

-OMILO, een Griekse taalschool, opgericht door een Belgisch/Grieks koppel. Lessen worden gegeven in Athene (Maroussi) gedurende het schooljaar van 10 september tot 10 juli. Zowel standaard en intensieve cursussen als prive-les mogelijk. Er zijn tevens mogelijkheden in Nafplion (Pasen) en op de eilanden Syros (juni, juli, september) en Andros (mei). http://www.omilo.com.

-Greekhouse, centrum voor Griekse taal- en cultuur in Kifissia (Athene) en 's zomers op het eiland Andros, met zowel standaard- als intensieve cursussen op alle niveaus, ook aanbod van extra seminars: www.greekhouse.gr.

-The Hellenic Culture Centre met o.a. Griekse taalcursussen op het eiland Lesbos (juni, augustus), een prive-instituut opgericht door Ifigenia Georgiadou, met cursussen zowel voor beginners als professionals (tolk/vertalers, leerkrachten): www.hcc.edu.gr.

-Ikarian Centre, gevestigd in Arethousa op het eiland Ikaria, met lessen vanaf Pasen tot oktober, zowel voor beginners als gevorderden, alsook voor professionals, met aanbod van speciale cursussen op het gebied van literatuur, geschiedenis, kunst e.d.: www.greekingreece.gr, of www.ikariancentre.gr.

-Centre of Greek Language and Culture "Lexis", met Griekse taalcursussen in Chania (Kreta), aanbod van zowel standaard als intensieve cursussen. Ook prive-lessen zijn hier mogelijk: www.lexis.edu.gr.

-Taalcursus in Athene via Language Courses Abroad: Languages Abroad

-Taalcursus in Athene via Apple Languages: Apple Languages

-De Nederlandstalige reserveringsafdeling van LanguageCourse.Net-Groep, prijsvergelijking en evaluaties van Griekse scholen: www.languagecourse.net
Vrijwilligerswerk

Wil je voor een langere periode in Griekenland verblijven en tegelijk je tijd nuttig besteden? Overweeg dan eens de mogelijkheid om vrijwilligerswerk te gaan doen. Er zijn diverse mogelijkheden, meest bij organisaties voor milieu- en dierenbescherming. Raadpleeg de volgende websites eens:

http://europa.eu (overzichtspagina)

http://www.volunteerabroad.com/Greece.cfm (overzichtspagina)

http://www.eurosite.org (bescherming van vogels)

http://www.ekpazp.gr (vogelziekenhuis Aegina/Athene)

http://www.archelon.gr (bescherming van zeeschildpadden)

http://www.mom.gr (bescherming van de zeehondjes)

http://www.fnec.gr (Griekse Stichting voor Jongeren en Vrijwilligerswerk, op het eiland Kefalonia)


HOME
ONROEREND GOED KOPEN