Onroerend goed kopen in Griekenland

PELOPS GREEK HOUSES
 
 

HUIS OP KRETA
 
 

CRETE CONSTRUCTIONS
 
 

KRETA PLAN
 
 

HOMEGREEKHOME
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Algemeen
Op deze pagina willen we wat meer specifieke informatie geven over het kopen van onroerend goed in Griekenland. De onroerendgoed markt in Griekenland is de laatste jaren enorm gegroeid, mede dankzij de toenemende belangstelling van buitenlanders. Steeds meer Noord-Europeanen ontdekken Griekenland als een veilig Europees land, met een aangenaam klimaat, waar het prettig wonen is. Ofwel voor een tweede huis, ofwel voor permanent verblijf.
Het schijnt dat de meeste Nederlanders in Griekenland in Athene wonen en op een aantal eilanden, zoals Kreta en Rhodos. Maar ook vind je Nederlanders in Thessaloniki en de Peloponnesos.

Bent u op zoek naar onroerend goed in Griekenland, dan heeft u globaal de keuze tussen:
-koop van een bestaand huis dat eventueel moet worden opgeknapt
-koop van een kant-en-klaar huis, gebouwd door een projectontwikkelaar
-koop van een stuk grond, waarop u zelf een huis laat bouwen.
Elk van genoemde mogelijkheden heeft zo zijn voor- en nadelen.

Koop van een bestaand huis
Het aanbod van bestaande huizen is niet erg groot en bestaat vooral uit oude, verlaten woningen in de wat verder afgelegen dorpen. Hier zie je vaak dat de jongeren naar de stad getrokken zijn terwijl de oudere generatie is achtergebleven. Komen deze mensen te overlijden, dan blijft hun huis vaak jarenlang leeg staan en wordt na verloop van tijd voor een niet al te hoge prijs te koop aangeboden. Koopt u zo'n pand dan zult u er zeker de nodige restauraties aan moeten verrichten om er een comfortabele woning van te maken. Echt een uitdaging dus voor doe-het-zelvers. Prijzen vanaf ca. 40.000 euro. U vindt dergelijke panden via een makelaar.

Koop van een huis, gebouwd door een projectontwikkelaar
Het vinden van een kant-en-klaar huis of appartement, gebouwd door een projectontwikkelaar, is eenvoudiger; het aanbod is de laatste tijd namelijk enorm toegenomen. Elk makelaarskantoor heeft in zijn portefeuille wel een aantal van dergelijke projecten. Ook in de plaatselijke kranten vindt u aanbiedingen. Dergelijke huizen worden vaak als groep gebouwd, met gezamenlijke voorzieningen zoals een zwembad of tennisbaan. Voordeel is dat u zelf nergens achteraan hoeft; alles wordt immers voor u geregeld. Nadeel kan zijn dat u minder te zeggen heeft over uw uiteindelijke woning, hoewel er vaak tegen bijbetaling wel extra opties zijn voor bijvoorbeeld een luxere keuken dan gepland. Verder is het waarschijnlijk dat u allemaal buitenlandse buren krijgt en dus niet echt in 'Griekse sferen' terecht komt. Prijzen beginnen ongeveer van 60.000 euro en lopen op naarmate het bebouwde oppervlak groter is, de kavel groter is (ruimte rondom het huis) en er een zwembad bijgebouwd wordt.

Koop van een stuk grond, waarop u zelf een huis bouwt
De derde mogelijkheid, het zelf bouwen van een huis, is waar veel mensen van dromen. En is eigenlijk alleen voor u weggelegd indien u voldoende financiele middelen achter de hand heeft, de taal enigszins machtig bent en over voldoende geduld beschikt. U zult immers zelf afspraken moeten maken met architect, aannemer, bouwvakkers e.d. Het is aan te bevelen om tijdens de bouw zelf in de buurt te zijn en erop toe te zien dat alles naar wens verloopt. Het bouwen van een huis kan in een zomer gedaan worden, maar de uiteindelijke afwerking van het huis kan vertraging oplopen doordat vaklieden -mastores- veelal overbezet zijn en op zich laten wachten. Een alternatief voor als u uw huis snel gerealiseerd wilt zien is het neerzetten van een prefab woning. Prijzen varieren natuurlijk naar gelang uw persoonlijke wensen, maar beginnen zo ongeveer bij 150.000 a 180.000 euro.

Op zoek naar onroerend goed
Maar alles begint natuurlijk met het vinden van het gewenste stuk grond. Hiervoor kijkt u rond in de omgeving van uw keuze, misschien staan er borden 'te koop' of u maakt een praatje met de plaatselijke bewoners in het kafeneion. Vaak weten mensen wel wat er in de omgeving te koop wordt aangeboden. Ook kunt u in de plaatselijke kranten op zoek gaan naar advertenties. En natuurlijk kunt u altijd terecht bij een van de vele makelaarskantoren.

Koopprocedure
Een goed makelaarskantoor zal u bijstaan bij de gehele koopprocedure en ook nog daarna. Heeft u eenmaal uw droomhuis of -grond gevonden dan kunt u globaal de volgende procedure verwachten.

- tenzij u zelf al een advokaat heeft gevonden, zal de makelaar een advokaat aan u voorstellen;
- de advokaat zal een kadastraal onderzoek verrichten naar de eigendomsrechten van de verkoper van het onroerend goed;
- u vraagt een Grieks belastingnummer aan;
- u doet een aanbetaling van gewoonlijk 10 % van de aankoopwaarde;
- de makelaar zal u voorstellen aan een notaris, deze zal de uiteindelijke koopovereenkomst opmaken;
- u betaalt de overdrachtsbelasting;
- in het bijzijn van de notaris, de verkoper en beide advokaten, ondertekent u de koopovereenkomst;
- een afschrift van de koopovereenkomst wordt ingeschreven in het hypotheekregister van het kadaster;
- u als koper ontvangt een eigendomscertificaat en bent op dat moment officieel eigenaar van het onroerend goed.

Aankoopwaarde en taxatiewaarde
Houdt u in de gaten dat er tijdens de koopprocedure gesproken zal worden over aankoopwaarde of marktwaarde, de prijs dus die u gaat betalen. Maar ook over taxatiewaarde of objectieve belastingwaarde. Dit is de waarde van het onroerend goed die door de belastingdienst is vastgesteld, en die gewoonlijk (nog) een stuk lager ligt dan de aankoopwaarde.

Belastingen
Op basis van de taxatiewaarde worden de verschillende belastingen berekend die u gaat betalen, te weten:
- onroerend goedbelasting: tussen de 0,3 en 0,8 % (alleen als de waarde van het onroerend goed boven de 243.600 euro ligt)
- transactieheffing: 1 %
- BTW: 19 % (als het gaat om een woning met bouwvergunning vanaf 1 januari 2006)
- overdrachtsbelasting: 7 tot 9 % (als het gaat om een woning met bouwvergunning van voor 31 december 2005 of een stuk grond)
- gemeentelijke belasting: 0,25 tot 0,35 %.

Een hypotheek afsluiten in Griekenland
Waar kunt u in Griekenland terecht voor een hypotheek? Vroeger viel dat niet mee; de rentetarieven waren vreselijk hoog en de banken werkten traag en weinig klantvriendelijk. Gelukkig is het Griekse banksysteem de laatste jaren behoorlijk aan het moderniseren en kunt u nu -ook als buitenlander- vrij eenvoudig een hypotheeklening afsluiten. Het beste kunt u zelf bij een aantal banken langsgaan en de mogelijkheden en voorwaarden vergelijken.
Gaat u bij voorkeur in een vroeg stadium -al tijdens uw orientatiefase- bij een bank langs om te informeren naar de mogelijkheden voor een hypotheeklening. De hoogte van de lening is mede afhankelijk van uw inkomen, de waarde van het onroerend goed en uw leeftijd. Zo verneemt u tijdig met welk budget u rekening kunt of moet houden.
Documenten die de bank nodig heeft zijn doorgaans: uw paspoort plus een kopie daarvan, een bewijs van inkomen zoals een belastingaangifte of een bankopgave, eigendomspapieren van het onroerend goed en de koopovereenkomst.
Denk eraan dat documenten uit Nederland eerst vertaald dienen te worden in het Grieks door een beedigd vertaler.

Emporiki Bank
Deze bank werkt tegenwoordig samen met de Franse Credit Agricole en heeft vestigingen in Londen, Cyprus en de Balkan-landen. In Griekenland heeft de bank 375 vestigingen.
Particulieren kunnen er terecht voor credit cards (Visa of Mastercard), verzekeringen, onroerendgoedhypotheken en telebankieren in het Engels (e.Banking). Handig om betalingen voor electriciteit, telefoon, belastingaangifte etc. online te kunnen doen.
De Emporiki heeft veel keus aan verschillende hypotheek-pakketten ("Housing Loans"), zowel met vast als met variabel rentetarief, voor een looptijd van 1 tot 25 jaar. Een van de nieuwste pakketten heeft als aanbod de eerste drie jaar een vast tarief van 3,95 % en vervolgens heeft u de keus tussen voortzetting van vast tarief of een variabel tarief. Ga voor meer informatie naar: Housing Loans.
Voor een persoonlijk advies kunt u het beste langsgaan bij een van de vestigingen in Griekenland, of u neemt telefonisch contact op:
Hoofdkantoor: 11, Sophocleous Street, 10235 Athens
Telefoon: (00.30)210-3284000 of klantnummer 800-11-98000 (binnen Griekenland)
Fax: (00.30)210-3253746
E-mail: [email protected]
Website: www.emporiki.gr

Alpha Bank
Een andere grote bank is de Alpha Bank. Ook hier kunt u terecht voor diverse pakketten aan hypotheekleningen voor aankoop of bouw van een nieuw huis, of voor het opknappen/restauratie van een bestaand huis. Gewoonlijk wordt gefinancierd tot 80 %, maar tot 100 % behoort ook tot de mogelijkheden, afhankelijk van uw persoonlijke situatie. Voor meer informatie over hypotheken: Alpha Housing Loans.
Bij de Alpha Bank kunt u verder ook terecht voor verzekering van uw onroerend goed, voor een credit card (Visa, Mastercard, American Express) en voor telebankieren (Alpha Web Banking). Voor persoonlijk advies kunt u langsgaan bij een van de vestigingen, bellen met de klantenservice of gebruik maken van het contactformulier op de website.
Hoofdkantoor Alpha Bank: 40, Stadiou Street, 10252 Athens
Telefoon: (00.30)210-3260000 of klantnummer 801-11-3260000 (binnen Griekenland)
Fax: (00.30)210-3265438
Website: www.alpha.gr.


Iedere onroerendgoedbezitter in Griekenland dient jaarlijks een belastingaangifte (E9 formulier) in te vullen. Neem hiervoor contact op met een accountant.


Huurprijzen Athene en omstreken, eind december 2006
De prijzen voor huurwoningen in Athene worden weergegeven per vierkante meter en varieren per wijk.
In de goedkopere wijken vinden we voor een nieuwe tweekamerwoning huurprijzen vanaf zo'n 5 a 6 euro per m2. Voor een woning van bijvoorbeeld 80 m2 betekent dit dat u een maandhuur betaalt van 400 tot 480 euro. Goedkopere wijken zijn onder meer: Pireaus, Perama, Peristeri, Nea Ionia, Patissia, Kallithea, N. Irakleio, Moschato.
Voor de duurdere wijken varieren de prijzen van zo'n 8 tot 12 euro per m2. Voor een woning van 80 m2 betekent dit een maandhuur van 640 tot 960 euro. Duurdere wijken zijn: Kolonaki, N. Psichiko, Glifada, Bouliagmeni, N. Faliro, Kefallari.


Woordenlijst
Wil je alvast een beetje bekend geraken met de Griekse begrippen die worden gebruikt, bijvoorbeeld om je te orienteren aan de hand van onroerend goedadvertenties of ter voorbereiding op een gesprek met een makelaar?
Hier geven we je een overzicht van enkele veel voorkomende woorden.
De Griekse woorden worden slechts fonetisch weergegeven daar het helaas niet lukt om de Griekse tekens goed weer te geven.

agora akiniton - onroerendgoedmarkt
to ikopedo - bouwkavel, perceel
i katikia - de woning
i katikia polisis - de koopwoning
katikia enikiasis - de huurwoning
to spiti - het huis
to diamerisma - het appartement
diaria - tweekamerwoning
triaria - driekamerwoning
polounde - te koop aangeboden
enikiazonde - te huur aangeboden
to misthoma - de huurprijs
stegastiko daneio - hypotheeklening
to singkrotima - het project
epangelmatika akinita - bedrijfspanden
mesitiko grafeio - makelaarskantoor
to kendro - het centrum
t.m., tetragoniko metro - vierkante meter
to isogeio - begane grond
o orofos - de etage, verdieping
to ipogeio - de kelder
parkin - parking/garage
i apothiki - schuur, bergruimte
i pisina - het zwembad
kentriki thermansi - centrale verwarming
thermosifonas - geiser, boiler
iliakos thermosifonas - geiser op zonne-energie
klimatismos - airconditioning
to ipnodomatio, i krevatokamara - de slaapkamer
to banjo - de badkamer
i kouzina - de keuken
to saloni - de woonkamer
to tzaki - de open haardHOME
EMIGREREN MET KINDEREN