IN GESPREK MET IVAN VAN DRIESSCHE


Na jarenlang hun vakantie te hebben doorgebracht op Kreta, besloten Ivan van Driessche en zijn vriendin Christina uit het Belgische Gent zes jaar geleden de stap te wagen en definitief naar Kreta te verhuizen. Maart 1998 vonden ze een huurhuisje in Sissi. Ivan deed zijn aandeel in de zaak waar hij werkte van de hand en verscheepte een deel van zijn inboedel naar Heraklion. Ze gaven zichzelf vijf jaar om gesetteld te raken en zijn daar naar eigen zeggen inmiddels ook in geslaagd. Ivan organiseert wandeltochten, deels voor een tour operator, deels als zelfstandige, en zijn vriendin vond werk in een juwelierszaak.

Ivan, wat bevalt je zo goed aan het leven op Kreta?
Ik had altijd het gevoel dat ik vroeger al eens op Kreta geweest was. Vanuit dit gevoel groeide langzamerhand het verlangen om er te gaan wonen. Verder was het de wondermooie natuur in combinatie met de zee die ons aantrok. We duiken allebei en maken voor onze hobby onderwatervideo's. Het plaatsje Sissi lag ons meteen al erg goed en straalde die rust uit die wij zochten.

Hoe verliep jullie eerste periode op Kreta?
Omdat we voldoende financiele middelen meebrachten hoefden we niet direct werk te vinden. Maar toch wilden we wel iets vinden, al was het maar voor ons latere pensioen en om sociaal verzekerd te blijven. Tenslotte vonden we iets via-via. Tot nu toe zijn we tevreden met ons werk en hebben we ook meer financiele zekerheid opgebouwd.

Waar had je in het begin moeite mee of wat was er vreemd voor je?
De taal was natuurlijk een obstakel. Maar twee jaar intensieve studie gekoppeld aan vele gesprekken met oudere dorpsbewoners hebben ervoor gezorgd dat ik nu vloeiend Grieks spreek. Vreemd is nog steeds dat Kretenzers afval op straat gooien. Ook bemoeien ze zich graag met andermans gesprekken en hebben ze in veel gevallen geen geduld. Maar er zijn ook andere Kretenzers die ik tot mijn beste vrienden reken.

Ga je nog regelmatig terug naar Belgie of heb je daar geen behoefte aan?
Elk jaar brengen we met Kerst en Oud en Nieuw een maand in Belgie door. We zien dan onze families en vrienden. Een maand is echter wel genoeg.

Heb je eventuele adviezen voor andere nieuwkomers?
Ik zou willen zeggen: zoek andere buitenlanders op die hier minstens vijf jaar een stabiel leven leiden. Praat met hen. Engageer je nooit onmiddellijk in iets en werk nooit zonder verzekering (IKA). Eis altijd een huurcontract voor je woning. Wees nuchter en op je hoede in elke voorgestelde transactie of samenwerking. Beslis heel duidelijk hoe je je tijd op Kreta wilt indelen.


HOME
BOEKENPAGINA