IN GESPREK MET ELLA KOURKOUTAKI-BOON

Ella Kourkoutaki-Boon woont met haar Griekse man Manuel en haar zonen van 16 en 13 jaar in Agios Nikolaos. Zij arriveerde in het jaar 1986 op Kreta en in die tijd was het leven in een klein Kretens dorp nog wel even wat anders dan nu. Nog geen telefoonaansluiting in de huizen (laat staan internet). Nog geen vertrouwde produkten in de supermarkten (zoals filterkoffie of Goudse kaas). En buurtbewoners die geen woord Engels spraken, waardoor zij zich de Griekse taal noodgedwongen snel eigen maakte. Het was een periode waarin zij kennis maakte met de gastvrijheid en behulpzaamheid van de dorpsbewoners. Door de jaren heen is Ella nauw betrokken geweest bij de oprichting van de Stichting Nederlands Onderwijs Halfweg in Agios Nikolaos. Sinds twee jaar runt zij voor het Griekse makelaarskantoor Cretan Developments met veel plezier een eigen website. Via haar werk adviseert en begeleidt zij Nederlanders die op Kreta onroerend goed willen aankopen.

Ella, hoe ben jij indertijd op Kreta terecht gekomen en hoe waren jouw eerste ervaringen?
Ik had een leuk leven in Nederland en had helemaal geen plannen om te emigreren. Maar toen leerde ik Manuel kennen, en na een jaar bleek dat hij niet kon wennen in Nederland. In overleg met mijn ouders zijn we naar Kreta gegaan om te zien of het daar nou echt allemaal wel zo leuk was. Ik vond het een geweldig avontuur maar de overgang was groot. Van een druk en sociaal leven kwam ik in een rustig dorpje. Een andere cultuur, een andere taal. Ik heb hardstikke leuke dingen meegemaakt, zoals buren en vriendelijke mensen die me uitnodigden bij hen thuis en me Grieks leerden koken. De plaatselijke groenteboer waar ik dagelijks mijn boodschappen deed, die me elke dag een nieuw woord leerde... Maar ook had ik soms last van frustraties en eenzaamheid. Ik heb die eerste jaren heel wat brieven naar huis geschreven.

En hoe voel je je nu, zoveel jaren later?
Wonen op Kreta heeft zo zijn charme maar ook zijn moeilijkheden. Het is hier schitterend en ik zou niet meer terug willen naar Holland. Maar het leven is hier niet alleen maar zon en zee. Natuurlijk mis ik mijn ouders en zus. Even bij hen op de koffie gaan is er niet bij. Maar we bellen veel en hebben bijna dagelijks contact via e-mail. Ook probeer ik elk jaar een keer met de kinderen naar Nederland te gaan en komen mijn ouders elk jaar een paar weken naar Kreta op vakantie.

Wat kun jij ons vertellen over het onderwijs op de Nederlandse scholen?
Alle leerlingen volgen het reguliere Griekse onderwijs en kunnen daarnaast gebruik maken van de Nederlandse scholen. De school in Agios Nikolaos heeft 30 leerlingen en de sinds kort geopende dependance in Chersonissos heeft er 40. De lessen in Nederlandse taal en cultuur worden gegeven door bevoegde leerkrachten, hebben hetzelfde niveau als in Nederland en gaan in samenwerking met het Nederlandse Ministerie van Onderwijs. De ouders worden het hele jaar door op de hoogte gehouden van de vorderingen en een keer per jaar is er een ouderbijeenkomst. Ook is er sinds een aantal jaren de gelegenheid voor voortgezet onderwijs waarvan de eerste 3 jaren op HAVO-niveau. Leerlingen krijgen de gelegenheid examen te doen voor het certificaat Nederlands als vreemde taal.

Op welke manier begeleid jij mensen die geinteresseerd zijn in aankoop van onroerend goed op Kreta?
Ik werk samen met Yiannis Pogas, een Griekse makelaar die zijn hoofdkantoor heeft in Chanias. Wij houden eerst een gesprek om te horen wat mensen zoeken, wat hun plannen zijn en vandaar uit bepalen we samen welke huizen wel en niet in aanmerking komen wat betreft ligging, mogelijkheden en budget. Wij begeleiden clienten altijd bij het bezichtigen van huizen en brengen mensen in contact met Engels sprekende advocaten, notarissen en architecten. Ook bieden wij begeleiding bij eventuele financiering/hypotheken en kan het koopcontract op verzoek vertaald worden door een beedigd vertaler.

Tenslotte, wat raad jij mensen aan die overwegen zich op Kreta te vestigen?
Ik adviseer hen zich heel goed voor te bereiden en veel informatie te vragen over praktische dingen zoals werk en scholen voor de kinderen.

Inmiddels is Ella Boon gestart met een nieuw bedrijf, International Service Desk, waarmee zij nieuwkomers in de regio Agios Nikolaos (Kreta) gaat begeleiden bij hun contacten met kantoren zoals de belastingdienst, banken, OAED, IKA e.d. U kunt contact met haar opnemen via e-mail: [email protected]


HOME
BOEKENPAGINA