WINKELEN IN GRIEKENLAND

Wie gaat verhuizen moet ook winkelen natuurlijk. Vanzelf zul je veel verschillende spullen nodig hebben om je nieuwe woning in te richten. Maar waar kun je in Griekenland daarvoor terecht? Op deze pagina willen we je een beetje op weg helpen bij het winkelen en boodschappen doen in Griekenland.

Woonartikelen
Ga je verhuizen dan kun je twee dingen doen: je huidige meubelen meenemen naar Griekenland of ze in Nederland achterlaten en ter plaatse nieuwe aanschaffen. Het is goed om van te voren de kosten op te vragen van een verhuisbedrijf en te kijken of het wel de moeite loont om alle meubelen te laten vervoeren. Misschien is het uiteindelijk wel voordeliger om ter plaatse nieuwe meubelen aan te schaffen.
De gangbare stijl in Griekenland is over het algemeen wel wat degelijker dan wij gewend zijn, met zware eikenhouten meubelen, uitstalkasten voor de kristallen glazen, marmeren vloeren met tapijten en kroonluchters. Niet echt de stijl dus waar de meeste Nederlanders naar op zoek zijn.
Toch is er de laatste jaren wel het een en ander veranderd. De IKEA-stijl is ook in Griekenland populair aan het worden. Onlangs is zelfs een derde IKEA-vestiging geopend. En ook een keten als Neoset laat zich inspireren door diezelfde woonvisie: een modernere, lossere stijl in vrolijker kleuren. En als je goed zoekt zijn er overal genoeg kleinere winkeltjes waar je leuke spulletjes kunt vinden.
Een alternatief is om te kiezen voor handgemaakte, op maat gemaakte meubelen door een vakman. Zo iemand vind je meestal door wat rond te vragen in je omgeving. Dit hoeft niet zoveel duurder te zijn dan kant-en-klaar gekochte meubelen. En het voordeel is dat je zelf helemaal kunt aangeven hoe je het hebben wilt.

IKEA
Gelukkig beschikt ook Griekenland tegenwoordig over enkele IKEA-vestigingen, twee in Athene en een in Thessaloniki. Het assortiment van de Griekse IKEA-vestigingen is vrijwel gelijk aan dat van de Nederlandse. Wel liggen de prijzen zo'n 10 tot 30 % hoger. IKEA beschikt over een transportservice waarmee de nieuw aangeschafte artikelen naar het nieuwe onderkomen gebracht kunnen worden, ook als dat op een Grieks eiland is. Telefonisch bestellen kan helaas (nog) niet.

-1e vestiging Athene: vlakbij het vliegveld El. Venizelos, 19019 Spata.
-2e vestiging Athene: ten westen van het stadscentrum, Kifisou 96, 12241 Aegaleo.
-vestiging Thessaloniki: nabij het vliegveld, 57001 Pilea.
Algemeen klantennummer: 801-1122722 (binnen Griekenland).
Klik hier voor de website van de Griekse IKEA.

NEOSET
Een andere winkelketen, die qua stijl dicht bij IKEA in de buurt komt, is NEOSET. Veelal blankhouten meubelen gecombineerd met frisse kleuren in een stijl die modern aandoet, alles door Griekse designers ontworpen. Behalve woon- en slaapkamermeubelen omvat het assortiment ook andere artikelen als lampen, dekbedden, gordijnen etc. De prijzen liggen doorgaans wel wat hoger dan die van IKEA. Een catalogus is verkrijgbaar bij elke vestiging. NEOSET heeft 16 vestigingen in Athene en omgeving, en nog eens 45 verspreid door de rest van het land, ook op de meeste eilanden.

Centraal telefoonnummer: 210-6601100.
Klik hier voor de website van NEOSET.

Verder zijn er in de grote steden natuurlijk veel meer winkels met woonartikelen. Vaak zijn het toch wat kleinere winkeltjes waar je echt naar moet zoeken.
Hier geven wij een aantal suggesties van winkelketens die gewoonlijk hun hoofdvestiging hebben in Athene en daarnaast diverse vestigingen in andere grote steden. Kijk voor adressen van vestigingen op de betreffende website, of bel het klantennummer, of kijk in het telefoonboek. Ook verschijnen er regelmatig advertenties in kranten en tijdschriften. Folders van woonwinkels en elektronische apparatuur e.d. worden gewoonlijk meegeleverd met de weekendkranten.

WOONWINKELS VOOR ACCESSOIRES, TEXTIEL, BEDDEGOED E.D.
Ionia
Voor (porceleinen)serviezen, bestek, glazen en diverse accessoires, vestigingen in Athene en Thessaloniki. Website: www.ionia.gr

Hondos Center
Voor slaapkamer- en badkamermeubelen, linnengoed e.d.. Website: www.hondoscenter.gr

Kentia
Met tafelkleden, kussens, grand foulards, handdoeken, bedovertrekken, lakens e.d. Website: www.kentia.gr

Home Com
Voor sfeervolle woonaccessoires in verschillende stijlen en frisse kleuren, o.a. serviezen, glazen, bestek, vazen en schalen, kleden, badkameraccessoires e.d. Website: www.home.com.gr, klantennummer: 210-6156400

Cook Shop
Alle accessoires voor de keuken en barbecue. Voor meer inlichtingen: 210-6300325 of www.cookshop.gr.

Aivatidis Textile
Huishoudtextiel zoals handdoeken, dekens, kussens e.d. van 100 % Griekse katoen. Website: www.aiva.gr, klantennummer: 210-2842353

Epavlis Home Fashion
Textiel voor slaapkamer en badkamer.
Website: www.epavlis.gr, klantennummer: 801-1120600

Jumbo
Warenhuisketen met onder andere accessoires voor huis en tuin, baby- en kinderspeelgoed.
Website: www.jumbo.gr

MEUBELZAKEN
Sato
Dit is een keten voor kantoormeubelen en -artikelen, zowel voor de werkplek thuis als voor een professioneel kantoor, website: www.sato.gr.

Laro
Een fabrikant van houten meubelen voor de kinderkamer, van peuter tot teenager, ook bureaus, verlichting e.d. Voor inlichtingen: 210-2820888, 210-2801430 of website: www.laro.gr

Kalogeriko
Diverse handgemaakte houten meubelen
Website: www.kalogeriko.gr, telefoon: 210-6628393

Neonakis
Architectonische meubelen in de stijl van het antieke Griekenland
Website: www.neonakis.gr, telefoon: 210-2817450

Papandreou
Houten meubelen in eenvoudige, traditioneel-Griekse stijl, o.a. stoelen, banken, bedden, kastjes, ook voor inrichting van hotel of taverne.
Website: www.papandreoua.com, telefoon: 24210-20906 (Volos), 24230-22025 (Pelion)

MEUBELZAKEN OP KRETA
Giannoudakis
Grote meubelzaak in Chania, met alles voor de woonkamer en kinderkamer, ook Italiaanse merken en hotel-inrichting
Website: www.giannoudakis.gr, telefoon: 28210-97385

Loukakis
Zowel handgemaakte als fabrieksgemaakte meubelen in een nogal chique, echt Griekse stijl. Ook voor inrichting van hotel, winkel en kantoor.
Website: www.loukakis.org, telefoon: 28210-33837

Chaniotakis
Grote en betaalbare meubelzaak met winkels in Heraklion en in Moires (bij Timbaki), voor keuken, eetkamer, woonkamer, slaapkamer en kinderkamer. Ook vloerkleden, verlichting en gordijnen.
Website: www.epiploxaniotakis.gr, telefoon: 2810-370711 (Heraklion), 28920-23663 (Moires)

Nikiforakis
Houten handgemaakte meubelen in traditioneel Kretenzische stijl: tafels, stoelen, banken, bedden en kasten. Gevestigd even buiten Chania.
Website: www.nikiforakis.gr, telefoon: 28250-31700 (Kalives), 28250-71161 (Apokoronas)

Mike Tidd
Een Engelse meubelmaker op Kreta (Heraklion) voor diverse handgemaakte meubelen in traditioneel Kretenzische stijl, in opdracht en op maat te maken
Website: www.carpenteroncrete.gr, telefoon: 28920-53041

MATRASSEN
Coco Mat
Een Grieks-Nederlands bedrijf dat matrassen fabriceert van natuurlijke materialen, maar ook bedden en accessoires voor de slaapkamer. Voor inlichtingen: 020-4892927 (Amsterdam) of 210-6251971 (Athene). Website: www.coco-mat.com.

Media Strom
Een grote fabrikant van matrassen van goede kwaliteit. Website: www.mediastrom.gr.

Candia Strom
Nog een grote matrassenfabrikant. Website: www.candia-strom.gr.

ELEKTRONISCHE APPARATUUR
Germanos
Grote winkelketen, voor vaste en mobiele telefoons, laptops, internet e.d. Website: www.germanos.gr, ook online: www.e-germanos.gr, klantennummer: 800-11-40000.

Multirama
Andere grote winkelketen voor computerapparatuur, elektronische apparaten e.d.
Website: www.multirama.gr, klantennummer: 210-6242000 of 801-11-15000.

Ilektroniki Athinon
Voor elektronische apparaten, telefoons e.d. Website: www.electroniki.gr, klantennummer: 210-5703100.

Plaisio
Voor laptops, diverse accessoires en internet-aansluitingen. Website: www.plaisio.gr, klantennummer: 800-11-12345.

Expert Hellas
Een soortgelijke winkel is Expert
www.experthellas.gr, klantennummer: 800-11-101010.

E-shop.gr
Online winkel voor computerapparatuur, telefooninstallaties, mobiele telefoons, MP3-spelers, fotocamera's etc. Alles online te bestellen en de volgende dag af te halen bij de dichtst bijzijnde vestiging. Website: www.e-shop.gr.


ADSL-AANSLUITINGEN
Griekse aanbieders van ADSL-aansluitingen zijn onder andere: Otenet, Forthnet, Hellas-On-Line (HOL) en Tellas. Prijzen wisselen voortdurend. Let op de aanbiedingen in kranten en folders (folders worden in het weekend meegeleverd met de kranten).
www.oteshop.gr
www.forthnet.gr
www.hol.gr
www.tellas.gr


DOE-HET-ZELF-ARTIKELEN
Praktiker
Website: www.praktiker.gr, klantennummer: 210-3464859.

Alex Pak
Website: www.alexpak.gr, klantennummer: 801-11-14000


GROTE SUPERMARKTKETENS IN GRIEKENLAND
Champion-Marinopoulos
Champion-Marinopoulos in samenwerking met het Franse Carrefour, is de grootste supermarktketen in Griekenland. De grotere vestigingen verkopen ook artikelen als tuinmeubelen, koelkasten, fornuizen en andere keukenapparatuur. Website: www.carrefour.gr

Vassilopoulos
Een andere grote is Vassilopoulos: www.ab.gr

Lidl
De Lidl is een met Aldi vergelijkbare Duitse supermarktketen, die de laatste jaren in Griekenland behoorlijk populair is geworden vanwege de concurrerende prijzen. Met behalve een beperkt vast assortiment, wekelijks wisselende aanbiedingen voor kleding, schoenen, keuken- en hobbyartikelen. Let op de folders. Website: www.lidl.gr


GROOTHANDELS
Deze supermarkten hebben zowel 'food' als 'non-food' in het assortiment.
Je moet wel kunnen aantonen dat je ondernemer bent met behulp van een BTW-nummer ("AFM").
Makro
Website: www.makro.gr, klantennummer: 210-3496500

Metro
Website: www.metro.com.gr, klantennummer: 210-2893500


GRIEKSE POSTORDERBEDRIJVEN
Otto
Website: www.otto.gr

Quelle
Website: www.quelle.gr

BonPrix
Website: www.bonprix.gr

La Redoute
Behalve kleding voor mannen, vrouwen en kinderen, ook huishoudtextiel (beddegoed, gordijnen e.d.)
Website: www.laredoute.grHOME
PERSOONLIJKE ERVARINGEN