ERVARINGEN VAN ANDEREN

Overweeg je emigratie, dan ben je waarschijnlijk heel benieuwd hoe het andere Griekenland-gangers is vergaan. Hoe hebben zij de stap gemaakt? Wat zijn de ervaringen van anderen? Op deze pagina verzamelen we persoonlijke ervaringen van andere emigranten. Wil jij ook iets vertellen over je ervaringen, laat het ons dan weten.Kunstenaar Wim Drion woont samen met zijn vrouw Eva het grootste deel van het jaar op het Griekse eiland Paros. Paros zou je een kunstenaarseiland kunnen noemen. Griekenland kent echter geen kunstmarkt, dus blijft zakelijk contact met Nederland nodig.
Lees het hele artikelDe halfgriekse Alexis Kontozamanis hield onlangs een enquete onder in Griekenland wonende Nederlanders. Hij vroeg naar hun meningen over de Grieken, de cultuurverschillen die zij ervaren en de problemen. Daarop kwamen nogal wat antwoorden, en niet alleen maar positieve! Zo werden de Grieken door velen afgeschilderd als schreeuwerige, corrupte, zich overal tegenaan bemoeiende en voordringende mensen. Maar toch, ondanks de vele problemen, blijkt 90 % van de emigranten gelukkig te zijn met het nieuwe leven in Griekenland, en niet meer terug te willen naar Nederland.

Lees het hele verslag in Wereld Expat Magazine: Als de mandolines zijn uitgetokkeld; Nederlanders genieten van het Griekse leven ondanks de nadelen.

En hier volgen nog enkele links naar artikelen van het Wereld Expat Magazine over de ervaringen van Nederlanders in Griekenland:

Crisis verjaagt (nog) niet alle Nederlanders uit Griekenland

Hollandse gehaktbal in een zee van souvlaki; integreren in Griekenland valt tegen na eerste verliefdheid

Geen zin in elke vrijdag kroketten tot aan mijn pensioen; Nederlanders in Griekenland vinden Nederland saai

Zolang je niet afwijkt gaat het goed; Klassikale onderwijs Griekenland kent veel verliezers

Naar school in Griekenland

Van druk zakenleven, naar Griekse wijnranken

Wereldkids in Griekenland

Nederlandse vrouw op Kreta

Wonen op Lesbos

Interview met Wilma Hollander (Pilion)

Zomer 1987 kwam Liesbeth Tsingos-Visser (54) naar Griekenland, voor een vakantie op de Sporaden. Ze wilde er even uit, even weg van het grijze weer in Nederland. Zo kwam het dat ze daar, op het eilandje Skopelos, zomaar onverwachts de man van haar leven ontmoette. Vangelis, oorspronkelijk afkomstig uit Athene, had zich op het strand van Gliferoni gevestigd en bezat er een huisje, een kantine en een vissersboot. Liesbeth en Vangelis besloten bij elkaar te blijven en bouwden in de loop der jaren samen een nieuw leven op, met een woonhuis, vier studio's en een vistaverne. Hoewel het niet altijd gemakkelijk was, kijkt Liesbeth toch tevreden op deze 20 jaar terug en is zij nog altijd heel gelukkig met haar leven in Griekenland.

Lees verder

Zes jaar geleden, na vele vakanties in Griekenland te hebben doorgebracht en met name het gebied ten zuiden van Gythion in de Peloponnesos goed te hebben verkend, besloot de in Groningen geboren Ina van Delden ('bijna zestig') de knoop door te hakken en te emigreren. Ze vond een oud stenen huis op een heuvel dat opgeknapt moest worden en kwam met de eigenaar overeen dat zij de reparatiekosten op zich zou nemen. Daarna zou zij er de rest van haar hele leven kunnen wonen. Te mooi om waar te zijn...

Lees verder

Eind oktober 2003 arriveerden Elly en Jan Katsberger, geboren Amsterdammers, op Kreta. Hun huis was verkocht en hun inboedel verscheept. Vol verwachting kwamen zij bij hun nieuwe woning aan, klaar om nieuw leven te beginnen. Helaas blijkt de woning niet klaar te zijn, zoals was afgesproken. Er staat alleen een betonnen skelet. De projectontwikkelaar wordt aangeklaagd. In afwachting van de oplevering van hun nieuwe woning hebben zij wel werk gevonden. Als beheerders van een appartementencomplex.

Lees verder

Ella Kourkoutaki-Boon woont met haar Griekse man Manuel en haar zonen van 16 en 13 jaar in Agios Nikolaos. Zij arriveerde in het jaar 1986 op Kreta en in die tijd was het leven in een klein Kretens dorp nog wel even wat anders dan nu. Nog geen telefoonaansluiting in de huizen (laat staan internet). Nog geen vertrouwde produkten in de supermarkten (zoals filterkoffie of Goudse kaas). En buurtbewoners die geen woord Engels spraken, waardoor zij zich de Griekse taal noodgedwongen snel eigen maakte. Het was een periode waarin zij kennis maakte met de gastvrijheid en behulpzaamheid van de dorpsbewoners. Door de jaren heen is Ella nauw betrokken geweest bij de oprichting van de Stichting Nederlands Onderwijs Halfweg in Agios Nikolaos. Sinds twee jaar runt zij voor het Griekse makelaarskantoor Cretan Developments met veel plezier een eigen website. Via haar werk adviseert en begeleidt zij Nederlanders die op Kreta onroerend goed willen aankopen.

Lees verder

Na jarenlang hun vakantie te hebben doorgebracht op Kreta, besloten Ivan van Driessche en zijn vriendin Christina uit het Belgische Gent zes jaar geleden de stap te wagen en definitief naar Kreta te verhuizen. Maart 1998 vonden ze een huurhuisje in Sissi. Ivan deed zijn aandeel in de zaak waar hij werkte van de hand en verscheepte een deel van zijn inboedel naar Heraklion. Ze gaven zichzelf vijf jaar om gesetteld te raken en zijn daar naar eigen zeggen inmiddels ook in geslaagd. Ivan organiseert wandeltochten, deels voor een tour operator, deels als zelfstandige, en zijn vriendin vond werk in een juwelierszaak.

Lees verder

"Denk eerst heel goed na over emigratie. Zet deze stap niet zomaar. Zeker niet met schoolgaande kinderen. In de meeste gevallen valt het tegen. Zelf zou ik niet meer terug willen naar Nederland. Ik heb daar gestudeerd, maar zou er niet meer willen wonen. Ik ken wel andere Nederlanders die het hier geprobeerd hebben maar die terug gegaan zijn. Sommigen konden niet wennen aan het leven hier. Anderen hadden geldproblemen."
(Nederlandse vrouw, sinds 22 jaar woonachtig op Kreta).


Informatieve sites van Griekenland-fans:

www.onderwegnaarithaka.nl/blog
-overzicht van boeken over Griekenland
-overzicht van films over Griekenland

Lees- en reisblog van Corry Brand, een enthousiaste Griekenlandfan. Met een lijst van honderden boeken die zich afspelen in Griekenland danwel een Grieks-getint thema hebben, plus een lijst van Griekenland-gerelateerde films.


www.wageral.nl
www.wageral.nl/oriste (Griekenlandforum)
-Griekse radio en TV-zenders in Nederland
-Nederlandse zenders in Griekenland

Site van Griekenlandfan en satelliet-deskundige Ger van der Waal met gedetailleerde informatie over ontvangst Nederlandse/ Griekse zenders.Weblogs van Nederlanders, Belgen en Engelsen die in Griekenland wonen:


http://katochores.wordpress.com

Blog van Carien Bornebroek die sinds ruim een jaar in Athene woont en werkt.


http://btersago.com/blog

Bruno ter Sago, sinds 2000 wonend in Athene, doet verslag van allerlei nieuws en wetenswaardigheden in de hoofdstad en in de rest van het land.


www.eengriekseiland.nl

Recent bijgewerkte website van het stel Albert en Anita. Zij wonen sinds enkele jaren op het eiland Kythira en doen verslag van hun ervaringen: van de autoreis erheen, de olijvenpluk, diverse uitstapjes en de koop en verbouw van hun eigen huis.


www.thasos.web-log.nl

Weblog van een echtpaar dat op Thassos woont, in het dorpje Kalivia. Voordat zij daar terecht kwamen, hebben zij een huis gebouwd voor vakantieverhuur. Hoe dat avontuur is verlopen is terug te lezen op hun (afgeronde) weblog http://www.jota.web-log.nl.


www.hotel-boekenlust.nl

Website van de sinds 2003 op Lesbos woonachtige Julie Smit en Jan van Lent. De website geeft behalve diverse boekrecensies wekelijks een nieuwe column met foto. In de column staat steeds een ander aspect van het dagelijkse wel en wee op Lesbos centraal. Het hele archief -vanaf 2005- is online terug te lezen.


www.lesvosseoerwoud.blogspot.com

Blog van voornoemde Jan van Lent, fotograaf op Lesbos, die tevens natuurwandelingen over het eiland organiseert en veel weet te vertellen over alles wat daar groeit en bloeit.


www.rhodosfriends.web-log.nl

Weblog van het echtpaar Fred en Ylone. Zij wonen sinds 1997 op Rhodos woont en beschrijven hun ervaringen aldaar. Met mooie foto's van de omgeving.


kretapagina.web-log.nl

Niet alle emigraties verlopen succesvol, daarover schrijven Ans en Kees Heger op dit weblog. Zij keerden in 2005 na een teleurstellend Kreta-avontuur berooid terug naar Nederland en hopen dat andere emigranten van hun ervaringen kunnen leren. Inmiddels hebben zij zich opnieuw op Kreta gevestigd.


http://harfst.googlepages.com

Dagboek van een Nederlands stel dat in 2006 naar Athene is verhuisd. Na drie jaar schrijven over hun leven in Athene zijn zij er echter mee gestopt maar de website blijft in de lucht om berichten terug te kunnen lezen. Inmiddels hebben Anton en Laurien Harfst zich op het Griekse platteland gevestigd alwaar zij foto-workshops organiseren.


hetroerom.web-log.nl

Weblog van de avonturen van twee 50+ers die in 2004 naar Kreta vertrokken om een appartementencomplex te gaan runnen. De schrijfster is echter sinds 2007 gestopt met schrijven, sinds zij is teruggekeerd naar Nederland.


creta-amaltheia.blogspot

Blog van een Nederlandse vrouw, woonachtig in Chania, over de culinaire kanten van Kreta. Met recepten en tips voor de verwerking van bijvoorbeeld druiven en tomaten.


My Cretan Life

Engelstalige blog van een vrouw woonachtig in Lassithi, Kreta, over haar leven aldaar. Met prachtige botanische foto's.


Cariad in Crete

Engelstalige blog van een vrouw die samen met haar man op Kreta een nieuw leven is begonnen.


Wild Herbs of Crete

En nog een Engelstalige blog... deze is van een echtpaar dat al jaren op Kreta woont. Zij berichten hier over de productie van biologische zeep, shampoos en aromatische olien. Zij maken deze producten zelf, op basis van in het wild verzamelde planten en kruiden.(heb je ook een weblog of weet je er een, geef het dan svp aan ons door).


HOME
LEZEN: BOEKEN EN TIJDSCHRIFTEN