Emigreren naar Griekenland met kinderen...

schoolbus dagvanoxi parellasi


Emigreren met kinderen

Als u plannen heeft om naar Griekenland te emigreren samen met uw kind(eren), dan is het van groot belang dat u hen zoveel mogelijk voorbereidt. Voor kinderen is emigratie immers een grote stap: Afscheid nemen van hun vertrouwde wereldje, de school, hun vriendjes en vriendinnetjes. Vertrekken naar een onbekend land.. . Een kind kan zich maar moeilijk een voorstelling maken van hoe dat nieuwe leven in Griekenland eruit zal zien. Misschien bent u wel een of meerdere keren in Griekenland op vakantie geweest, maar dat is toch niet hetzelfde als daar te wonen en naar school te gaan, de taal te spreken en met vriendjes te spelen.

Grieken houden van kinderen

Een gelukkige bijkomstigheid is dat Grieken van kinderen houden. Niet alleen van hun eigen kinderen maar van kinderen in het algemeen. Dus heb je kinderen bij je dan wordt het veel eenvoudiger om contact te leggen met Griekse mensen. Ze zijn in principe dan ook overal welkom. In restaurants, op feestjes, in de kerk, bij bruiloften, doopfeesten en begrafenissen... Je kunt ze overal gewoon mee naar toe nemen. Griekse kinderen hoeven niet 'op tijd' naar bed, iets wat door Nederlandse ouders doorgaans erg belangrijk gevonden wordt. Kinderen gaan dus gewoon 's avonds mee naar een etentje of een feestje. Het is niet vreemd als je om 3 of 4 uur 's nachts nog steeds kinderen ziet rondrennen. Voorals tijdens de lange zomervakantie, als ze de volgende ochtend toch niet vroeg hoeven op te staan, gaan kinderen in Griekenland voor onze begrippen laat naar bed.

Verwennerij

En kom je bij mensen thuis op bezoek dan zal men er alles aan doen om het je kind naar de zin te maken. Speelgoed, videofilms, limonade, koekjes en snoep... alles wordt uit de kast gehaald. Kinderen worden trouwens heel vaak overladen met snoepgoed en (grote) kado's. Op naam- en verjaardagen, bij een doopfeest, met Kerstmis en Pasen of bij welk feest dan ook, Griekse opa's en oma's, (peet)tantes en (peet)ooms komen altijd weer aanzetten met grote tassen met kleding, schoenen, (barbie)poppen en race-auto's. Op ons komt het soms wat overdreven over, maar zo gaat het nu eenmaal.

School

De school neemt natuurlijk een grote plaats in, in het leven van elk kind. En Griekse ouders vinden schoolprestaties erg belangrijk. Ze werken hard en veel en verkopen desnoods een stuk familiegrond om hun kinderen naar de universiteit te kunnen sturen. Vanaf jonge leeftijd wordt het kroost al door de ouders naar diverse bijlessen en prive-scholen gestuurd, in de hoop dat hun kind zal uitblinken. De Griekse leerplicht begint op 5-jarige leeftijd en loopt tot 15 jaar. Dat betekent: een jaar kleuterschool (nipiogogeio), zes jaren lagere school (dimotiko scholeio) en drie jaren middelbare school (gymnasio). De overige drie jaren middelbare school (lykeio) vallen niet onder de leerplicht maar de meeste leerlingen volgen deze wel. Daarna volgt eventueel de universiteit (panepistimio) of een beroepsopleiding.

Vrije tijd

Hoewel kinderen in Griekenland naast de school, de bijlessen, het huiswerk, het buiten spelen en het eventueel meehelpen in huis en tuin daarnaast nog weinig vrije tijd overhouden, wordt als het even kan toch nog aandacht besteed aan sport en muziek. Wat sporten betreft, in elk dorp is er wel een voetbalveldje te vinden. In de steden zijn er voetbalstadions, atletiekbanen en zwembaden. Veel Grieken sporten fanatiek en/of doen mee aan wedstrijden. Ook daarin hopen ouders dat hun kind zal uitblinken. Een andere vrijetijdsbesteding is van oudsher de muziek. Het kunnen meezingen van (oude volks)liederen, het leren bespelen van een of meerdere instrumenten en het kennen van de voornaamste (volks)danspasjes zijn belangrijke vaardigheden, die altijd weer bij feesten en partijen van pas zullen komen.E-boek Emigreren naar Griekenland met kinderen

back to school

Er is nu ook een E-boek over dit onderwerp, waarin u uitgebreide informatie aantreft over het leven in Griekenland en hoe u zich samen met uw kind kunt voorbereiden op deze grote stap. Het E-boek bevat 50 pagina's en behandelt de volgende onderwerpen:
- Algemene informatie over Griekenland
- Hoe ziet het Griekse schoolsysteem eruit
- Huiswerk, bijlessen en prive-scholen
- Doorstudeermogelijkheden na de middelbare school
- Hoe leer je de Griekse taal
- Mogelijkheden voor Nederlandstalig onderwijs in Griekenland
- Overzicht van het Griekse schooljaar
- Over verjaardagen en naamdagen
- Kinderen en gezondheid
- Vrijetijdsbesteding.
De prijs: 7,50 euro. Stuur een mailtje met naam en adres naar: [email protected] en ontvang per omgaande informatie over betalingswijze en ontvangst.


grammatika klas6 rekenen

Enkele informatieve links over de Griekse taal en cultuur
Geschiedenisvoorkinderen.nl, klik op "Grieken"

www.beleven.org, mythologische verhalen uit Griekenland, om voor te lezen of zelf te lezen.

Site over de de Griekse mythen en goden (Engelstalig)

Een uitgebreide introductie in de Griekse mythologie en Griekse oudheid (Engelstalig)

De 12 goden van de Olympus (Engelstalig)

Het leren van de Griekse taal:
Talennet Grieks, een kennismaking met de Griekse taal

Educatieweb Grieks

www.ilearngreek.com, (Engelstalig)

Muziek:
An article about the Greek carols, Griekse kerstliedjes, (Engelstalig)

Greek children's songs, Griekse kinderliedjes, (Engelstalig)

Greek folk music and dance, Griekse dans en muziek, Engelstalig)

Spelletjes:
Children's folk games, Griekse spelletjes, (Engelstalig)


ta ellinika - de Griekse taal
gymnastiki - gymnastiek
ergasies - huiswerk
to frondistirio - prive-school, school voor bijlessen
ta pedia - de kinderen
i taxi - de klas
to nipiagogeio - de kleuterschool
to dimotiko scholeio - de lagere school
to gymnasio - de middelbare school, eerste drie jaren
to lykeio - de middelbare school, 4e t/m 6e jaar
o daskalos, i daskala - de leraar, de lerares
to mathima - de les, het lesuur
to scholeio - de school
to leoforeio, to scholiko - de schoolbus
to pechnidi - het speelgoed, het spel
i diakopes - de vakantie

HOME
VERHUISPAGINA